פריסת חוב מזונות עבר בתיקי הוצאה לפועל – עידכון חדש חדש חדש !!! ( מאת : עורך דין נוטריון אופיר יצחקי בנתניה )
לפני מספר שבועות נכנס לתוקף תיקון לחוק ההוצאה לפועל ולפיו ניתן לראש ההוצאה לפועל סמכות רחבה לפרוס את חבו מזונות העבר .
הלכה למעשה מדובר במהפיכה של ממש בכל הקשור לתשלום חוב מזונות עבר בשיעורים / תשלומים .
לפני התיקון לחוק, לרשם ההוצאה לפועל לא היתה כל סמכות לפרוס לתלשומים חוב מזונות עבר שהצטבר בתיק הוצאה לפועל של החייב / הגרוש / האב . טרם התיקון לחוק ההוצאה לפועל הסמכות הבלעדית לפריסת חוב מזונות היתה נתונה לית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני שנתן את ההחלטה ו/או פסק הדין בענין החיוב במזונות (אם מזונות ילדים ואם מזונות אישה ). לפני התיקון חייב שביקש לפרוס חוב מזונות עבר אשר בגינו ננקטו הליכי הוצאה לפועל היה מגיש בקשה ראש ההוצאה לפועל בלשכה בו מתנהל תיק ההוצאה לפועל נגדו להפנות אותו לבית המשפט לענייני משפחה המוסמך , לצורך פריסת חוב המזונות לתשלומים. לרשם ההוצאה לפועל היתה הסמכות בשק"ד האם להפנות החייב לבית המשפט לצורך פריסת החוב מזונות אם לאו- שלב שלא הרבה צלחו אותו ונותרו למעשה עם חוב מזונות גדול אשר בגינו ננקטו הליכי גביה קשים לרבות עיקולים, הגבלות, צווי הבאה וכן פקודות מאסר !
ברע"א 4905/98 גמזו נ' ישעיהו פ"ד נ"ה (3) 360 סלל את הדרך לפריסת חוב מזונות עבר ונתן רוח גבית לפריסת חוב מזונות עבר ענין שהיה בבחינת מוקצה קודם לכן . להלן יובאו הדברים כפי שנכתבו בפסק הדין מאת כב' השופט א' ברק. ושוב הדברים התייחסו לענין פריסת מזונו בבית המשפט לענייני משפחה, אולם דברים אלה יפים אף כיום לאחר התיקון לחוק המתייחס לסמכות רשמי ההוצאה לפועל לפרוס החוב :
"אכן, על בית-המשפט לבחון אם ביצוע חיוב המזונות בלא לקבוע לו שיעורים יגרור אחריו מצב דברים שבו החייב אינו יכול לקיים את עצמו. על בית-המשפט להפעיל את שיקול-דעתו באופן שבלא לפגוע במינימום הקיום האנושי של הזוכה, מינימום הקיום האנושי של החייב לא ייפגע. "
"ודוק, נקודת המוצא היא חובתו של החייב לקיים את פסק-הדין ולשלם את המזונות, גם אם הדבר קשה לו. זכותו של הזוכה ואינטרס הציבור מחייבים תוצאה זו. עם זאת עשויים להיות מקרים – והנטל להוכיחם מוטל על החייב – שבהם עמידה על זכות הזוכה ואינטרס הציבור תיפגע במינימום הקיום האנושי של החייב. זאת על בית-המשפט למנוע"
"… מטרת ההליך אינה לשנות את שיעורו של החוב. מטרתו היא להבטיח כי החוב שנפסק ישולם לנושה לשיעורים, באופן שלא תיפגע יכולת הקיום הבסיסית של החייב".
וכן הוסיף כב' השופט ברק :
"… השימוש בסמכות הנתונה לבית-המשפט בסעיף 69(ה) לחוק ההוצאה לפועל צריך להיות במשורה. זוהי סמכות חריגה. אסור לה שתיצור אווירה של השתמטות מתשלום חוב המזונות. אסור ליצור מצב דברים, שבו יעדיפו חייבים להימנע מתשלום חוב מזונות על-מנת להגדילו ולהאדירו, במטרה לזכות לפריסת תשלומים"
בהתאם לתיקון לחוק ההוצאה לפועל, רשם ההוצאה לפועל רשאי בגין ביוזמתו ובין לפי בקשת חייב להורות על תשלום חוב מזונות עבר בתשלומים ובמועדים וזאת על פי שקול דעתו וזאת מבלי להפנות עוד את החייב לבית המשפט למשפחה ו/או בית הדין הרבני – ובלבד ונתקיימו התנאים הקבועים בחוק.
לעניות דעתו של הכותב – עורך דין ונוטריון אופיר יצחקי המדובר בתנאים אשר לא היו שונים בהרבה מאלה אשר עליהם השותת פריסת חוב מזונות עבר בבית המשפט למשפחה ו/או בית הדין הרבני, ואף מקלים יותר !
יש לשים לב כי ראש ההוצאה לפועל בהרבה מן המקרים אינו מודע להלכים המשפטיים שהתנהלו בבית המשפט לענייני מפשחה ו/או בבית הדין הרבני ועל כן בחינתו של פריסת החוב ועמית החייב בתנאים לפריסת החוב הינה בבחינת "דף חלק " ועל כן אינו מושפע מהאווירה שהיתה במהלך הדיונים וההליכים בבית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני כי אם בוחן את הפריסה לאור והתחשב במצבו הכלכלי של החייב.
כאמור על מנת שראש ההוצאה לפועל יפרוס חוב מזונות עבר יש צורך התקיימות התנאים שלהלן:
(1) בירור יכולתו של החייב בחקירת יכולת. (2) רשם ההוצאה לפועל שוכנע כי פריסת החוב מזונות העבר מוצדק, בהתחשב במצבו הכלכלי של החייב וכן בהתחשב בפגיעה האפשרית בזוכה.(3) החייב משלם את התשלום השוטף של המזונות, במשך חודשיים רצופים לפחות, והמשיך לשלמם עד מועד מתן ההחלטה. כן נקבע בתיקון לחוק כי אף במקרה של אי תשלום המזונות השוטפים יש סמכות לראש ההוצאה לפועל להורות על תשלום בשיעורים של חוב העבר במזונות, ובלבד ששוכנע כי אי תשלום החוב נובע מנסיבות חריגות.
למעלה מכך – לראש הוצאה לפועל ניתנה אף סמכות רחבה ביותר אף לשנות תשלומים שכבר נקבעו ע"י בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני בענין חוב מזונות עבר ובלבד שחלפה שנה ממועד פסק הדין , שאם לא כן יכול הוא להפנות את החייב לבית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני שנתן ההחלטה אם ראה הצדק לכך .
בנוסף – ניתנה לרשמי ההוצאה לפועל הסמכות והכח להפחית את ריבית הפיגורים שנוספה לחוב מזונות העבר בתיק ההוצאה לפועל!
כמו"כ, ניתנו לרשמי ההוצאה לפועל סמכויות מגוונות לאשר הסדר /הסכם בין חייב לזוכה בענין פריסת חוב המזונות.
כן ניתנו לרשמי ההוצאה לפעל סמכויות נוספות לביטול פריסת חוב מזונו במידה והחייב אינו עומד בהוראות התיקון ואו ההסדר .
כפי שצוין בתחילה – מדובר במהפיכה של ממש בכל הקשור לגביית חוב מזונות ובשורה טובה הן לחייבים בתיקי הוצאה לפועל והן לזוכות אשר להן אינטרס מובהק בגביית חוב המזונות. הכלים שניתנו לרשמי ההוצאה לפועל כיום בתיקון לחוק, יאפשרו מחד , לחייבים לשלם את חובם על פי יכולתם האמיתית אשר תיבן בלשכת ההוצאה לפועל אשר לה הכלים הניסיון והיכולת בבדיקת יכולתו של חייב לשלם חוב , ומאידך לזוכות אשר עמדו בפני שוקת שבורה עת לא יכלו לגבות את חוב המזונות שהלך וגדל .
הערה : חוב מזונות עבר אשר נגבים בהוצאה לפועל על ידי המוסד לביטוח לאומי אינם כלולים בתיקון לחוק הנ"ל.